BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, June 8, 2010

Cara yang betul ketika ingin berdoa.

Doa ialah senjata orang mukmin. Pelbagai cara orang menadah tangan ketika berdoa. Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan kemuliaan Allah SWT termasuk 99 nama Allah. Disini saya terangkan serba sedikit cara yang betul untuk berdoa kepada Allah SWT,

1)-Angkat tangan ke paras dada
2)-Rapatkan kedua-dua belah tapak tangan
3)-Apabila urat tangan bertemu ia akan menjadi seperti huruf ba пе.
Titik ba terletak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yg kita tadah. Setiap huruf hijaiah didalam al quran ada malaikat yang menjaganya. Huruf ba dijaga oleh malaikat bernama ‘har hayaail’. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus menghadap Allah tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoa bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan.
4)-Duduklah dalam keadaan sopan seperti duduk iftirasy dan duduk tahiyat akhir. Jika berdiri, tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar / bersandar.
5)-Sepanjang berdoa, banyakkan memuji kebesaran Allah dan menyebut nama-nama Allah yang lain yang bersesuaian dengan keperluan doa kita pada masa itu. Cthnya… jika berdoa mohon dipermudahkan rezeki, sebutlah nama Allah ar-razaq dan disusuli juga dengan bersalawat keatas Nabi SAW.
6)-Berdoalah bersungguh-sungguh dari hati. Gunalah bahasa yg dapat difahami kerana Allah maha pengasih dan sangat memahami dan mendengar segala bicara tulus hamba-hambanya
7)-Ajarkanlah adab berdoa kepada seluruh ahli keluarga sedari usia kecil kerana insyaAllah ia akan dapat membentuk peribadi baik dalam kehidupan.


Waalahu'alam...

No comments:

Post a Comment